JHL:n tiedote hallituksen leikkauksista.

9.9.2015

Hallituksen yksipuoliset leikkausesitykset – JHL:n tiedote jäsenille
 
Pääministeri Sipilän tiistainen ilmoitus työehtojen heikennyksistä on saanut palkansaajat raivoihinsa ja myös pelkäämään, mitä tapahtuu ja milloin. Sipilän leikkauslistalla ovat muun muassa ylityökorvausten puolittaminen, sunnuntaikorvauksen pudottaminen 75 prosenttiin, loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi, ensimmäisen sairauspäivän muuttaminen palkattomaksi ja erityisesti julkista sektoria koskeva ns. pitkien lomien lyhentäminen 38 päivästä 30 päivään.

Tähän asti lainsäätäjä on määritellyt minimiehdot, joita työehdoissa pitää noudattaa. Nyt se haluaa määritellä myös maksimit ja samalla heikentää työehtoja lain avulla. Tästä ammattiyhdistysliike on jyrkästi eri mieltä.
 
 
 
 
JHL painottaa jäsenilleen seuraavia asioita
 
Työehdoissa ei tapahdu nyt mitään muutoksia, ne pysyvät ennallaan virka- ja työehtosopimusten voimassaolon loppuun saakka. JHL:n aloilla sopimukset päättyvät pääsääntöisesti tammikuun 2017 lopussa.

Hallituksen kaavailemat muutokset voisivat siten tulla voimaan aikaisintaan siinä vaiheessa, kun nykyiset sopimukset päättyvät. – Mikäli kyseiset lainsäädäntömuutokset menisivät eduskunnassa läpi.
 
 
 
 
 
Mitä tapahtuu nyt
 
SAK:n asiantuntijat selvittävät Sipilän hallituksen esitysten laillisuutta. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa perustuslaki, ILO:n sopimukset ja Euroopan sosiaalinen peruskirja, joilla taataan työmarkkinaosapuolten sopimusvapaus. Ensiarvio on tällä hetkellä se, että hallituksen toimet loukkaisivat tätä vapautta.

Arvioinnin perusteella tehdään johtopäätökset, voidaanko esitykset kyseenalaistaa laillisuusnäkökulmasta. Viime kädessä eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi, ovatko esitykset perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten mukaisia.

SAK:n hallitus kokoontuu perjantaina 11.9. käsittelemään tilannetta ja linjaa sen, miten asiaan vaikutetaan.

On selvää, että ammattiyhdistysliike ei hyväksy näitä heikennyksiä.

Tiedotamme asiasta lisää viimeistään SAK:n hallituksen kokouksen jälkeen.


JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kommentoi asiaa huomenna torstaina 10.9. kello 6.40 MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa.

Katso myös 8.9. tiedotteet:
Eloranta: Hallitus maksattaa epäonnistumisensa julkisen sektorin naisilla
SAK tyrmää hallituksen pakkotoimet